پُرخوری عصبی یعنی طرف مکرراً بدون اینکه بتواند تمایلش را کنترل کند، با سرعت بالا شروع به خوردن مقادیر زیادی از غذا می کند.
زمانی که حمله پُرخوری به این افراد دست می دهد، ناگهان ممکن است از محل کار و یا از کلاس بیرون بزند و بی مهابا سرغ غذا بروند.
چون این افراد درمورد اندام خود دغدغه دارند و از چاق شدن بیزارند، بنابراین مرتباً در حال رژیم گرفتن هستند. آن هم چه رژیم هایی!! تصمیم می گیرند مواد قندی مصرف نکنند! یا کربوهیدرات (گندم کامل، میوه ها، سبزیجات، حبوبات و مغزها) را قطع می کنند. بعد از هربار حمله پُرخوری، شرم، خجالت و خود سرزنشی شدید به سراغ طرف می آید.
راه کارهای مقابله با پُرخوری عصبی
رژیم های سخت را نگیرید
اینکه خودتان را مجبور کنید که فقط غذاهای خیلی سالم بخورید یا گروهی از مواد غذایی را به کُل حذف کنید، باعث می شود بعد از مدتی بیشتر پُرخوری کنید. این حسی که یک سری از غذاها ممنوعه هستند، اشتیاق بدن را دقیقاً به سمت همان ممنوعه ها می برد.
به بدن خود گوش دهید
شما در طول زمان کم کم با تمرین یاد میگیرید که صدای بدن خود را بشنوید و تشخیص دهید که چه زمانی واقعاً گرسنه هستید و چه موقع از روی عادت یا بی حوصلگی یا احساسات دیگر، میل به غذا دارید. شاید شما فکر می کنید گرسنه هستید، درواقع وقتی بدن شما به آب، استراحت یا کمی هوای تازه دارد، زمانی که میل به غذای شما از روی احساساتی غیر از گرسنگی هست، به جای خوردن، فعالیت بدنی انجام دهید، یا به یک دوست زنگ بزنید. .خلاصه حواس خودتان را پرت کنید
زمانی که یاد گرفتین گرسنگی واقعی را تشخیص دهید، برای خودتان قانون نگذارید و دنبال اینکه چه غذاهایی خوب هستند و چه غذاهایی بد، نروید.
این برچسب زدن باعث احساس گناه می شود.
بدن شما خودش به اندازه کافی باهوش است که تشخیص دهد چه غذاهایی برایش خوب است.
به بدن خود گوش دهید و غذاهایی را بخورید که واقعاً دوست دارید و از خوردن آن ها لذت می برید. این باعث می شود موقع پُرخوری کردن هم، هر چیزی که جلوی چشم هست را نخورید!
برنامه غذایی منظم داشته باشید
بهتر است که شما در طول روز 3 وعده غذایی کامل بخورید و برای خوردن یک الگوی مشخص داشته باشید. اینکه یک سری وعده های غذایی را حذف کنید، خودش باعثث پُرخوری در وعده های دیگر می شود.
آب زیاد بنوشید
روزی 8 لیوان آب بخورید و ترجیحاً نیم ساعت قبل و نیم ساعت بعد از هر وعده غذایی بنوشید.
ورزش را به زندگی خود اضافه کنید
ورزش هایی مثل پیاده روی، دویدن، شنا، دوچرخه سواری و هر ورزش هوازی و یوگا به شدت مفید هستند، چرا که استرس را کاهش می دهند و از پُرخوری عصبی جلوگیری می کنند.
به جای تمرکز روی شکل اندام خود، به این دقت کنید که بدن شما از پس چه کارهایی بر می آید. مثلاً از اینکه نسبت به هفته پیش می توانید وزنه سنگین تری را بلند کنید و قوی تر شدید یا طولانی تر می توانید بدوید، لذت ببرید.
هله هوله ها را دور از دسترس بگذارید
البته دقت کنید که هیچ خوردنی ای را ممنوعه اعلام نکنید.
داخل منزل هله هوله نگه ندارید اما اگر متوجه شدید که مثلاً بدنتان واقعاً احتیاج به بستنی دارد، بستنی بخورید و بدون احساس گناه از خوردن آن لذت ببرید.
از روش های کاهش وزن سریع دوری کنید
این کار آسان نیست اما شما باید بپذیرین که این پروسه احتیاج به زمان دارد و شما باید صبور باشید.
راه کارهای کاهش وزن سریع، بعضی از گروه های مواد غذایی را به کُل از رژیم شما حذف می کند و همانطور که قبل اشاره شد، این موضوع دقیقاً کشش بدن را به همان سمتی می برد و شما به جایی می رسید که نمیتوانید جلوی خودتان را بگیرید و دوباره پُرخوری می کنید.
به اندازه کافی بخوابید
کم خوابی یکی از دلایل پُرخوری می باشد. سعی کنید شب ها 8 ساعت خواب کامل داشته باشید.
وعده های غذایی و احساسات خود را در دفترچه یادداشت ثبت کنید.
یک دفتر یادداشت داشته باشید و هر احساسی که در آن لحظه دارید را بنویسید.
سعی کنید موقع غذا خوردن دقیقاً افکار و احساسات خود را درک کنید، کم کم متوجه می شوید چه احساسی باعث پُرخوری شما می شود و درواقع چه دلایلی پشت این پُرخوری عصبی هست.
یک دوست مورد اعتماد داشته باشید که شما را حمایت کند و بتوانید در مواقعی که دلتان می خواهد پُرخوری کنید، با دوست خود حرف برنید.
با افرادی که سالم غذا می خورند، معاشرت کنید و در عوض از افرادی که منفی نگر هستند، شما را مسخره یا سرزنش می کنند، دوری کنید.
نگرش سیاه و سفید را کنار بگذارید
دنبال کمال نباشید، اینطور نیست که اگر چیزی در حالت کمال خودش نیست، پس یک شکست کامل به حساب می آید.
تعادل را پیدا کنید تا زمانی که بخواهید کامل باشید، استرس رهایتان نمی کند.
شما همین الان هم عالی و کافی هستید. عدد روی ترازو شما را تعریف نمی کند، پس از روی ترازو پایین بیاید.
روز تقلب آزاد نداشته باشید
مثلاً اگر شما حق نداشته باشید بستنی بخورید به جز آخر هفته ها، این باعث می شود در آن روز خاص به شدت پُرخوری کنید، پس در طول هفته و به مقدار نیاز و اشتهای بدن خود غذا بخورید.
پیشرفت های کوچک را جشن بگیرید
در طول پروسه درمانی، هر پیشرفت کوچکی را جشن بگیرید و به خودتان افتخار کنید.
اگر در ابتدای راه موفق شدید یک روز از هفته را پُرخوری نکنید، به خودتان تبریک بگید.
دفعه بعد، بعد از 2 روز پُرخوری نکردن و همینطور آرام آرام توقع تان را از خود بیشتر کنید. نه به یک باره
روی آینه یا جاهای مختلف از خانه، جملات انگیزه بخش بنویسید
هر روز روز صبح که بیدار می شوید، یکی از نکات مثبت یا توانایی هایتان را به خودتان یادآوری کنید. آنقدر تکرار کنید تا باورتان شود.
یک سرگرمی روزانه به جز غذا خوردن که به شما احساس خوبی بدهد، پیدا کنید. مثل فیلم دیدن
هنگام تلویزیون نگاه کردن، غذا نخورید
شما باید موقع غذا خوردن تمام حواستان به غذایی که می خورید، باشد. به جویدن خود دقت کنید، به رنگ های داخل غذا، به بوها، به ادویه هایی که به کار رفته است. آرام غذا بخورید و لذت ببرید.
اینکه شما حواس پنجگانه خود را به کار ببرید، باعث می شود اضطراب شما پایین بیاید و میل به پُرخوری کم شود.
مستقیم از بسته نخورید
مثلاً بسته چیپس را بریزید داخل یک ظرف که کاملاً متوجه باشید چقدر می خورید.
عادت های غذایی خوب را جایگزین کنید
مواد غذایی با فیبر و پروتئین بالا، شما را طولانی تر سیر نگه می دارد.
از چربی های سالم مثل آجیل و روغن زیتون و همچنین سبزیجات و میوه ها بیشتر استفاده کنید.
مصرف الکل را کاهش دهید.
تأکید می کنیم چندتا از این راهکارها که از بقیه آسان تر هستند را انتخاب و شروع کنید. بعد از چند هفته که روی آن ها مسلط شدید، یکی 2 تا راهکار دیگر را اضافه کنید و به همین ترتیب ادامه دهید . . .