جـراحـی آشـالازی

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
جـراحـی آشـالازی
مری از لحاظ آناتومیک سه بخش دارد که شامل اسفنکتر فوقانی، بخش اصلی مری و اسفنکتر تحتانی می‌باشد. اسفنکتر فوقانی، مری را از گلو جدا کرده و مانع بازگشت غذا از بخش اصلی مری به گلو می‌شود. بخش اصلی مری یک لوله عضلانی به طول ۲۰ سانتیمتر است که مواد غذایی را به معده منتقل می‌کند. اسفنکتر تحتانی از بازگشت مواد غذایی و اسید معده به مری جلوگیری می‌کند.
اختلال عملکرد اسفنکتر تحتانی را آشالازی می نامند که به موقع باز نشده و مانع از ورود مواد غذایی از مری به معده می‌گردد. بنابراین بعد از مدتی حجم زیادی از غذا و بزاق در قسمت ورودی معده انباشته شده و مری اتساع می‌یابد. از نشانه‌های اولیه این بیماری، مشکل در بلع است.رادیولوژی در تشخیص این بیماران کمک کننده است.
آمار ابتلا به این بیماری، ۱ نفر در ۱۰۰۰۰۰ نفر می‌باشد.
درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و تنها می‌توان علائم آن را بهبود بخشید. کاهش انقباض اسفنکتر تحتانی می‌تواند از طریق مصرف دارو و یا اعمال جراحی صورت گیرد.

دارو درمانی

داروهایی که حاوی مسدود کننده‌های کانال کلسیم و نیترات هستند می‌توانند مؤثر واقع شوند و علائم بیماری را کاهش دهند. معمولاً به صورت قرص وجود دارند و باید ۳۰-۱۰ دقیقه قبل از غذا در زیر زبان گذاشته شود.

اتساع با بالن

با استفاده از اشعه ایکس، بالن در ناحیه اسفنکتر تحتانی قرار داده شده سپس تا اندازه‌ای باد می‌گردد که عضله آن از هم گسیخته شود. این روش معمولاً بیش از یک بار مورد نیاز بوده و در ۷۰ درصد بیماران مؤثر واقع می‌شود.

جراحی (Myotomy)

در جراحی میوتومی برای تضعیف عضله اسفنکتر تحتانی، برش فیبر عضلانی انجام می‌شود. یکی از تکنیک‌های مرسوم جراحی، روش Heller Myotomy است که در طی آن قسمت انتهایی مری و بالای معده بریده می‌شود. در گذشته انجام جراحی مستلزم ایجاد برش وسیع در ناحیه قفسه سینه و شکم بوده اما امروزه به صورت لاپاراسکوپیک قابل انجام است.

تزریق Botulinum

با تزریق بوتولینوم، اعصاب منقبض کننده اسفنکتر تحتانی بی‌حس شده و در نتیجه انسداد بر طرف می‌گردد. این روش برای تشخیص آشالازی در بیمارانی که به تست‌های دیگر پاسخ نمی‌دهند مورد استفاده قرار می‌گیرد. در جراحی میوتومی برای تضعیف عضله اسفنکتر تحتانی، برش فیبر عضلانی انجام می‌شود. به این برش کاردیومیوتومی هلر گفته می شود. درمان بیماران آشالازی با انجام کاردیومیوتومی هلر لاپاراسکوپیک و یا توراکوسکوپیک (از راه قفسه سینه - بدون باز کردن شکم یا قفسه سینه)