جـراحـی آپـانـدیـس

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
جـراحـی آپـانـدیـس (آپـانـدکـتـومـی) بـرای درمـان آپـانـدیـسـیـت یـا الـتـهـاب آپـانـدیـس
آپانديس يک کيسه لوله‌اي شکل کوچک می باشد که به روده بزرگ متصل شده و در پايين و سمت راست شکم قرار گرفته است. زمانی که آپانديس دچار التهاب و تورم ‌شود، تکثیر باکتری ها داخل آن، عفونت ایجاد می کنند. بنابراین مواد عفونی داخل آن تشکيل می شود. تجمع چرک و باکتري‌هاي عفونت‌زا در آپانديس باعث درد در ناحیه شکم و اطراف ناف مي‌شود.
راه رفتن و سرفه کردن می‌تواند باعث تشدید درد آپاندیس شود. همچنین ممکن است حالت تهوع، استفراغ و اسهال ایجاد کند.
برای برداشتن آپاندیس‌هایی که دچار عفونت، التهاب و تورم شده‌اند، جراحی آپاندکتومی انجام می‌شود که طی این عمل جراحی آپاندیس ملتهب باید سریعاً و قبل از این که پاره شود، از شکم خارج گردد. این جراحی عوارض جانبی ندارد و اکثر بیماران به سرعت بهبود می یابند.
عفونت آپاندیس می‌تواند زمانی رخ دهد که دهانه این کیسه، توسط باکتری‌ها مسدود شود. بسته شدن دهانه این کیسه باعث متورم و ملتهب شدن آن می‌شود.

علل عفونت آپاندیس

زمانی که غذا از طریق مری به معده و سپس به روده بزرگ می رسد باکتری هایی که نصفی از آن ها توسط روده جذب شده اند، به داخل خون می روند. آپاندیس این باکتری ها را به خود جذب می کند. در نتیجه باکتری ها زیاد می شوند و عفونت آپاندیسیت رخ می دهد.

علائم التهاب آپاندیس

❌ درد شکم
❌ متورم شدن شکم
❌ سفت شدن ماهیچه‌های شکم
❌ یبوست یا اسهال
❌ حالت تهوع و استفراغ
❌ کاهش اشتها
❌ تب خفیف
درد ناشی از التهاب آپاندیس معمولاً در پایین و راست شکم احساس می‌شود، اما زنان باردار ممکن است این درد را در سمت راست و بالای شکم خود احساس کنند. به این دلیل که در زنان باردار، آپاندیس بالاتر از جای طبیعی خود قرار می‌گیرد.

پیشگیری از آپاندیسیت

هرچند که آپاندیسیت قابل پیشگیری نیست ولی شیوع این بیماری در افرادی که رژیم غذایی آنها پر فیبر و پر از میوه و سبزیجات تازه می باشد، کم تر است.

چگونه باید برای جراحی آپاندکتومی آماده شویم؟

باید حداقل از ۸ ساعت قبل از عمل آپاندکتومی از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. قبل از شروع عمل حتماً باید جراح خود را از هر دارویی که با تجویز پزشک یا بدون نسخه استفاده می‌کنید، مطلع کنید.
باید جراح خود را از موارد زیر مطلع کنید :
اگر باردار هستید یا فکر می‌کنید که باردارید.
اگر نسبت به لاتکس یا داروهای خاصی از جمله داروهای بی‌حسی، آلرژی یا حساسیت دارید.
اگر سابقه ابتلا به اختلالات خونریزی دارید.
این جراحی تحت شرایط بیهوشی عمومی انجام می‌شود. بنابراین تا چند ساعت بعد از اتمام جراحی نمی‌توانید رانندگی کنید. اما در بعضی از موارد هم امکان دارد که به جای بیهوشی از بی‌حسی موضعی استفاده کنند.

عمل آپاندکتومی چگونه انجام می‌شود؟

به طور کلی عمل آپاندکتومی به دو روش انجام می شود :
1- عمل باز
2- لاپاراسکوپی (بسته)
انتخاب روش جراحی بر اساس شدت التهاب آپاندیس و سوابق پزشکی بیمار، توسط جراح صورت می گیرد.

آپاندکتومی باز

در عمل آپاندکتومی به روش باز، جراح یک بریدگی در سمت راست و پایین شکم ایجاد می‌کند و از محل همین بریدگی، آپاندیس را خارج می‌کند. سپس جای بریدگی را با بخیه می‌بندد. روش آپاندکتومی باز برای افرادی که قبلاً عمل جراحی باز شکم انجام داده‌اند، بهتر است.

آپاندکتومی لاپاراسکوپی

در عمل آپاندکتومی به روش لاپاراسکوپی، جراح از طریق چند بریدگی کوچک که روی شکم ایجاد می‌کند، ابزاری به نام تروکار را وارد حفره شکم می کند. برای اینکه جراح آپاندیس را با وضوح بیشتری ببیند، از گاز دی اکسید کربن برای باد کردن شکم استفاده می کنند.
سپس یک ابزار جراحی به نام لاپاراسکوپ که لوله ای باریک است و یک چراغ قوی و یک دوربین با کیفیت بالا در نوک آن تعبیه شده است از طریق تروکار وارد شکم می‌شود. این دوربین تصویر داخل حفره شکم را روی یک صفحه مانیتور نمایش می‌دهد و جراح از این طریق می‌تواند داخل شکم را با وضوح بالایی ببیند و ابزار جراحی را به سمت نقطه مورد نظر خود هدایت کند. زمانی که جراح زائده آپاندیس را مشاهده کرد، انتهای آن را با بخیه می‌بندد و آن را خارج می‌کند. سپس بریدگی‌های کوچک روی سطح شکم، ضد عفونی، بخیه و پانسمان می‌شوند. جراحی لاپاراسکوپی معمولاً بهترین گزینه برای افراد سالمند و بیمارانی که اضافه وزن دارند، می‌باشد. خطرات و عوارض ناشی از این عمل خیلی کمتر از جراحی آپاندکتومی باز است و دوره بهبودی بعد از آن خیلی کوتاه‌تر است.